Ομάδες Μουσικής & Κίνησης

Η μουσική είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, έκφρασης, αλληλεπίδρασης. Επιδρά ολιστικά στην ανάπτυξη των παιδιών συμβάλλοντας στην εσωτερική τους ισορροπία. Tα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία αναπτύσσουν την ελεύθερη έκφραση, τη δημιουργικότητα, φαντασία και αποκτούν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη. Η κατανόηση, η ακρόαση, η δημιουργία ή η εκτέλεση της μουσικής απαιτούν πνευματική διεργασία και εφαρμογή ποικίλων λειτουργιών. Tα παιδιά εξερευνούν και γνωρίζουν τον κόσμο της μουσικής βιωματικά, μέσα από την ανάπτυξη της εκφραστικότητας, την καλλιέργεια της κινητικότητας και τον αυτοσχεδιασμό όπου συμμετέχει η μουσική, ο λόγος και η κίνηση.

Για παιδιά 2,5 έως 3,5 ετών

Σε αυτήν την ηλικία η μουσική τους προσφέρει ασφάλεια, ικανοποίηση, ηρεμία και είναι ένα σημαντικό ερέθισμα που βοηθά τα παιδιά να προχωρήσουν ομαλότερα από το ένα στάδιο ανάπτυξης στο επόμενο. Ταυτόχρονα, δημιουργείται μια νέα γλώσσα επικοινωνίας που συμβάλλει στην εμβάθυνση συναισθηματικών δεσμών μεταξύ παιδιού και γονέα και παράλληλα εφοδιάζει το παιδί με εργαλεία που θα το οδηγήσουν προοδευτικά στην αυτονομία του. Το τμήμα βασίζεται στη συνεργασία των παιδιών μέσα σε μια ομάδα, στη μίμηση, στην επικοινωνία, στον αυτοσχεδιασμό, στις ασκήσεις ακοής, στην παρατήρηση, στη μεταφορά της κινητικής δράσης στα όργανα, καθώς και στην επαφή με το τραγούδι, τη μελωδία και τα διάφορα μουσικά όργανα.

Για παιδιά 3,5 έως 12 ετών

Τα παιδιά απολαμβάνουν την ομαδικότητα και τη συνεργασία μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και παράλληλα αποκτούν αυτογνωσία και αναπτύσσουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στους άλλους. Σε αυτήν την ηλικία, παίζουμε και τραγουδάμε με μουσικά όργανα (κρουστά και άλλα όργανα κατάλληλα για την ηλικία), τα οποία συνδυάζονται με παιχνίδια ρυθμού και ηχομιμητικές κινήσεις. Μέσα από μουσικές δραστηριότητες και παιχνίδια ακοής, γνωρίζουμε μουσικές έννοιες, όπως αυτή της έντασης, της χροιάς και του ύψους. Τα παιδιά πειραματίζονται με φωνητικές ασκήσεις τραγουδώντας. Ακούμε μουσική διαφόρων ειδών, γνωρίζουμε όργανα της παραδοσιακής, καθώς και δυτικής μουσικής.Εκμάθηση φλογέρας

Για παιδιά 6-12 ετών το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με την εκμάθηση φλογέρας. Η φλογέρα είναι ένα όργανο που ενδείκνυται για την παιδική ηλικία, γιατί μπορεί να παιχτεί εύκολα και να εισάγει τη παιδιά στον κόσμο των πνευστών μουσικών οργάνων. Το μάθημα γίνεται σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, μια φορά την εβδομάδα, όπου εφαρμόζονται μουσικοπαιδαγωγικές πρακτικές. Στη διάρκειά του, τα παιδιά μαθαίνουν φλογέρα διασκεδάζοντας, αγαπώντας με αυτό τον τρόπο το πρώτο τους μουσικό όργανο. Στο μάθημα θα μάθουμε τη σωστή παραγωγή του ήχου, τη σωστή στάση και αναπνοή, τις βασικές αρχές της μουσικής, το διάβασμα παρτιτούρας, να τραγουδάμε και να παίζουμε στην φλογέρα τραγούδια με ρεπερτόριο διάφορων εποχών. Στόχος του μαθήματος είναι η ανάπτυξη των πρώτων μουσικών δεξιοτήτων των παιδιών, συμμετέχοντας σε μουσικό σύνολο. Να γνωρίσουν και να βιώσουν τη μουσική εκτέλεση και να χτίσουν τις βάσεις που είναι κοινές για όλα τα πνευστά όργανα.  Σερκεδάκη Άννα

   Μουσικoπαιδαγωγός

   Υπεύθυνη ομάδων μουσικοκινητικής αγωγής

   [email protected]Ομάδες θεατρικού παιχνιδιού και δημιουργικής έκφρασης για παιδιά και εφήβους

Στις ομάδες θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά 3-12 ετών, τα παιδιά μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων και με «εργαλεία» τον αυτοσχεδιασμό, τη μίμηση, τη δημιουργία και δραματοποίηση ιστοριών, το κουκλοθέατρο και το σύγχρονο θέατρο σκιών, εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους, καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους και αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες.

Στις ομάδες δημιουργικής γραφής και αυτοσχέδιου θεάτρου για εφήβους, οι έφηβοι σε ένα ασφαλές και πλούσιο σε καλλιτεχνικά ερεθίσματα περιβάλλον και υπό το πρίσμα της συστημικής προσέγγισης ομάδων, χρησιμοποιούν ως εργαλεία τους θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, τη μουσική και την αυθόρμητη δημιουργική γραφή για να εκφραστούν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες.